Regler för husets favoritlek “Maffia”

2 Mar

Den här leken passar till äldre barn eller vuxna. Leken kan göras svårare genom att öka maffiatalet. Ni måste vara minst 5-10 eller fler personer. En lekledare utses som därefter har i uppgift att dela ut roller till lekdeltagarna genom att viska den till dem. De olika rollerna är som följer:

* Maffia – ungefär 1/3 av spelarna
* Läkare – 1
* Scheriff – 1
* Bond – resten

Leken börjar med att lekledaren säger:
-Staden somnar.
Varje natt består av 3 steg: Lekledaren säger:
-Maffian vaknar!
De som är maffia öppnar då ögonen och enas om ett offer genom att peka. -Maffian somnar.
-Scheriffen vaknar!
Scheriffen öppnar ögonen och pekar på någon som han finner misstänkt och därför vill undersöka om han är maffia. Lekledaren svarar om så är fallet genom att nicka eller skaka på huvudet.
-Scheriffen somnar.
-Läkaren vaknar!
Läkaren öppnar sina ögon och pekar på någon denne vill beskydda. Läkaren får skydda sig själv – men bara en gång under spelets gång.
– Läkaren somnar.
-Staden vaknar!

Alla öppnar sina ögon och lekledaren berättar om det skett ett mord i natt eller inte. Nu börjar det roliga i leken. Målet är nu att komma på vilka som är maffia och sedan hänga dessa. Bara en kan hängas under varje omgång. Läkaren och scheriffen kan om de vill avslöja att de är läkare och scheriffer och berätta vad de fått reda på eller gjort under natten, men det är upp till dem. Maffian ska förstås låtsas om att de är något annat och lyckas övertyga övriga om det. Det kan uppstå ganska livliga diskussioner, så det handlar om att kunna försvara sig!

Slutligen hålls efter varje natt en omröstning om vem som ska dömas och hängas. Det kan till exempel ske genom att någon ropar “ska vi hänga Ulla-britt” och alla majoriteten svarar med en handuppräckning. Annars kan rättegången hållas under mer kontrollerade former, exempelvis genom att lekledaren i tur och ordning går igenom alla spelare och låter staden räcka upp handen och lägga sin röst. När någon har dömts och hängts är den ute ur leken och det kan avslöjas om staden har hängt en skyldig eller oskyldig. På detta vis fortsätter leken tills maffian är utrotad eller tvärtom, att maffian är i majoritet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: